Het weer in België laat ons niet altijd toe om volop te genieten van het buitenleven. Daarom zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een overkapping. Een terrasoverkapping of carport zorgt niet alleen voor optimaal genot van de omgeving, het kan ook een praktische oplossing zijn om meer leefruimte te creëren. Maar heb je een terrasoverkapping-vergunning nodig?
Over het algemeen geldt dat het uitbreiden van een woning vergunningsplichtig is.
Melding in plaats van vergunning
In bepaalde gevallen is de vergunningsplicht echter vervangen door meldingsplicht. In Vlaanderen is er voor een aangebouwde overkapping geen vergunningsplicht maar wél meldingsplicht onder volgende voorwaarden:
- De overkapping is maximum 40 m². Bij het berekenen van de maximale oppervlakte moet je bestaande bijgebouwen meetellen.
- De overkapping is niet hoger dan 4 m, gemeten vanaf de grond.
- De overkapping wijzigt de functie van de woning niet.
- Er is voldoende afstand van de perceelsgrenzen: de overkapping staat minstens 3 m van de perceelsgrens in de zijtuin en minstens 2 m van de perceelsgrens in de achtertuin. De overkapping mag tot op de perceelsgrens reiken, zolang de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
Voor een vrijstaande overkapping gelden dezelfde voorwaarden. Ook geldt er dan dat de overkapping gebouwd moet worden in een straal van 30 m van de privé woning.
Als aan één van die voorwaarden niet voldaan wordt, zal je wel een terrasoverkapping-vergunning moeten aanvragen.
Uitzonderingen
Uiteraard zijn er wel enkele uitzonderingen: overkappingen die voldoen aan de voorwaarden, maar zich bevinden in kwetsbaar gebied (vb. landbouwgebied), oeverzones, etc. In dat geval is het sowieso verplicht om te melden en soms ook om een vergunning aan te vragen.
Meer info over een carport, terrasoverkapping of vergunning daarvoor?
Nog twijfels? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact op met ons of ga langs bij de gemeente om alles na te vragen.